Отвъд стената – заедно на приключение

Театрален спектакъл и Творчески уъркшоп за деца за запознаване с жестовия език и света на глухите хора

Проектът “Отвъд стената – заедно на приключение” съчетава интерактивна работилница и театрален спектакъл, предназначени за глуха и чуваща аудитория. Ученици, учители и младежи в градовете Видин, Ловеч и Габрово участваха в процеса, в който по разбираем и увлекателен начин се запознаха с темата за различните начини на общуване (конкретно с жестовия език) и необходимостта от проява на  емпатията и толерантност към различните от нас. Представлението представи темата за непълноценното общуване и липсата на толерантност, чрез метафоричния език на кукления театър. 

Интерактивната работилница е изградена от упражнения и игри, които са еднакво достъпни и разбираеми за всички и са насочени към развиване на комуникативните и езиковите умения. Специалистът  по  жестов  език  Силвана Павлова и  глухата  актриса и  режисьор Росица Караджова (също и  участник  в представлението) търсят отговорите заедно с децата на въпросите как да подходим един към друг, как да общуваме. Когато съществува някаква несигурност често реагираме сдържано, именно това се стремим да преодолеем, чрез тези занимания. Креативният уъркшоп е насочен към разбиране на глухотата (deaf awareness) като различен, но възможен, любопитен и забавен начин на общуване.

Проектът бе представен в три града в страната (Видин, Ловеч и Габрово) пред училищна аудитория и младежи, които се занимават с неформално образование. Основната му цел е да повдигне темата за толерантността към глухите хора и да запознае децата със специфичния начин на общуване с тях. Също така проектът представи един иновативен артистичен продукт в градове, където достъпът до подобни постановки, адаптирани за нечуваща аудитория, е ограничен като по този начин създаде възможност за достъп до култура на тези сегрегирани общности.

Децата най-лесно учат, докато играят. Отварят сърцата си и попиват всичко с лекота. Точно това се случи по време на театралния спектакъл „Отвъд стената” в Габрово и Творческия уъркшоп за запознаване с жестовия език и света на глухите хора.

Представлението е подходящо за деца на възраст 6 + години.

Повече за спектакъла “Отвъд стената” може да прочете тук.

Следете фейсбук страницата на Фондация “Арт Бюро”, за да се информирате кога и къде може да гледате представлението и да участвате в уъркшопа за деца за опознаване на жестовия език.

Режисьор и автор на текста: Мила Коларова
Сценограф: Станислава Кръстева
Музика: Надежда Митева
Участват: Росица Караджова и Юлия Коларова
Консултанти по жестов език: Силвана Павлова и Росица Караджова
Автор на плаката: Гергана Станчева
Фотограф: Eli Deli

“Отвъд стената – заедно на приключение” е финансиран от Национален фонд “Култура”, програма “Социално ангажирани изкуства” и Vivacom Регионален грант. И в партньорство с: Фондация “Развитие и интеграция”, ИМКА, Габрово, Община Видин, Сдружение “Мисия, Иновации, Гражданство”, Ловеч и Център за работа с доброволци, Ловеч.

Отвъд стената – заедно на приключение
Scroll to top