Изиграй ми приказка

Общуването между хората в съвременния свят е динамично и често прибягва до метафорични и художествени похвати. Всеки ден подсъзнателно ние използваме конструкции и обобщения, които сме научили и усвоили през художествената литература. Използвайки синоними, алегории и художествени образи ние бързо и категорично предаваме желаното послание, внушаваме конкретни емоции и т.н. Литературата и изкуството имат способността да направят света по-пъстър, да разширяват познанието ни и да предизвикват съзнанието да достига нови хоризонти.

Пилотното издание на проекта “Изиграй ми приказка” има за цел да провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството, чрез серия от специално разработени и театрализирани версии на класически романи и приказки. Чрез силата на театъра децата ще опознаят света на “Косачи” от Елин Пелин, “Златното момиче”, “Котаракът в чизми” от Шарл Перо и “Автобиография” от Бранислав Нушич и много други.

Посредством театрални похвати млади актьори ще разработят шест литературни произведения на художествен жестов език и по този начин ще подпомогнат учителите по литература в специалните училища за глухи деца. Готовите етюди ще бъдат заснети и качени в YouTube канала на фондацията ни, така че да са полезни за повече училища в цялата страна.

Проектът се състои от два етапа. Първият от тях е специализиран уъркшоп, в който студенти и актьори ще усвоят някои от спецификите на жестовия език и неговите театрални форми. С помощта на театралния режисьор Анна Данкова, актрисата и консултант Росица Караджова те ще драматизира литературни произведения, който ще бъдат представени пред учениците в Специално училище за деца с увреден слух “Проф. Дечо Денев” в София.

Първият етап от проекта се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Български дарителски форум.

Заснемане на проекта "Изиграй ми приказка"

Втората му част  е свързана със заснемането на готовите произведения и се осъществява с финансовата подкрепа на фондацията на TELUS International, България и Vivacom Регионален грант. Така филмираните приказки ще могат да се използват като помощни материали не само в училищата, но и в извънкласни занимания.

В този етап освен документирането на репетициите, влиза и заснемането на тетралните постановки пред публика. След всяко представление децата също влизат в ролята на актьорите, обличат костюмите и се опитват да изиграят видяните приказките, като цитират репликите, използвайки жестов език.

Творчески екип на проекта:

Анна Данкова – режисура и адаптация
Росица Караджова – глуха актриса и специалист по художествен жестов език
Силвана Павлова – консултант по жестов език
Женя Ставрева – сценография
И студентите от театралния департамент на НБУ:
Вероника Тапарова
Вероника Шомаклийска
Тони Николов
Тома Иванов

Илияна Хубенова – координатор на проекта
Евгения Йорданова – комуникации

Инициативата “Изиграй ми приказка” се осъществява в партньорство с Театралния департамент на Нов български университет, Фондация “Развитие и интеграция” и Специално училище за деца с увреден слух “Проф. Дечо Денев”, София.

Следете развитието на проекта на уебсайта ни artbureau.bg във Facebook и Instagram. Ако харесвате това, което правим може да ни подкрепите като станете доброволци.

За повече информация се свържете с нас на artbureaufoundation@gmail.com

Изиграй ми приказка
Scroll to top